De beste oogzorg in Den Haag

Contact

Van Rijt optiek in Winkelcentrum Ypenburg is een zelfstandige opticien. Ik ben niet aangesloten bij een grote optiekketen en ik kan dan ook uw ogen de aandacht en zorg geven die ze verdienen. Bij een keten vindt u misschien een bril voor een goede prijs, maar zelfstandige opticiens gaan voor meer dan dat. Zij gaan voor de beste prijs-kwaliteitsverhouding, voor vakkennis, kwalitatief hoogstaande apparatuur, voor de beste producten en voor een uitstekende service. Dit resulteert in een oplossing op maat. Het brede assortiment biedt waar voor uw geld, ook als u een kleiner budget hebt.

Maak direct een afspraak

Oogdruk

In het oog wordt continu een helder vocht, kamerwater genaamd, geproduceerd. Dit gebeurt in het straalvormig lichaam dat zich achter de iris bevindt. Kamerwater voedt de binnenste lagen van het hoornvlies en de ooglens. Ook zorgt de druk van het kamerwater er mede voor dat het oog zijn bolle vorm behoudt. Kamerwater is iets heel anders dan traanvocht.

Het kamerwater loopt vanuit het straalvormig lichaam door de achterste oogkamer, via de pupil naar de voorste oogkamer. In de hoek van de voorste oogkamer, tussen de iris en het hoornvlies, ligt de kamerhoek. Via dit punt wordt het kamervocht uit het oog afgevoerd, waarna het wordt opgenomen in de bloedbaan. Deze aan- en afvoer van kamerwater geeft een bepaalde druk in het oog. Dit noemen we de oogdruk. De hoogte van de oogdruk is afhankelijk van het evenwicht tussen de aanmaak en afvoer van het kamerwater. Bij een normale oogdruk liggen de oogdruk waarden tussen de 10 en 22 mmhg.

Oogdruk te hoog

Als de aanvoer van kamerwater groter is dan de afvoer,
verhoogt de druk in het oog. Is de oogdruk te hoog, dan kan dat schade geven aan het gehele oog. Een veelvoorkomende aandoening die door een te hoge oogdruk veroorzaakt wordt is glaucoom. Bij glaucoom heeft een te hoge oogdruk de oogzenuw beschadigd. Glaucoom is een chronische aandoening. Als een te hoge oogdruk niet behandeld wordt, kan dit leiden tot een onomkeerbare afname van het gezichtsvermogen.

Oogdruk te laag

Als de oogdruk te laag is, verliest het oog zijn spanning.
Hierdoor gaat het gezichtsvermogen achteruit. Een te lage oogdruk komt met name voor als er bijvoorbeeld wondlekkage optreedt na bepaalde oogoperaties.

Oogmeting

Staar: wazig beeld, dubbelzien en doffe kleuren

Staar zorgt voor vertroebeling van het zicht. Zelfs een bril biedt dan geen uitkomst meer. Toch is er rond dit onderwerp nog een hoop
onduidelijkheid, want wanneer is het nodig om hiervoor een ingreep te ondergaan? En is het dragen van een bril na de operatie nog steeds noodzakelijk?

Achter de pupil zit een doorzichtige lens die helder moet zijn om goed te kunnen zien. De lens wordt stugger en harder naarmate we ouder worden, ook kunnen de eiwitten in de lens samenklonteren waardoor we een vertroebeld beeld krijgen. Meestal ligt het dus aan de veroudering, maar staar kan ook aangeboren of het gevolg van een ziekte zijn.

Wat is ervan te merken?

Hoe groter de vertroebeling is, hoe meer staar merkbaar is. Als staar alleen aan de randen van de lens zit, zal de last nog meevallen. Als de troebele plek in het midden zit, kunnen er klachten ontstaan, zoals dubbel of wazig zien. Ook kunnen kleuren doffer overkomen. Als een sterkere bril ineens noodzakelijk is, kan dat komen door staar. Staar ontwikkelt zich heel langzaam. Daardoor is er in het begin weinig van te merken. Pas later, als een groter deel van de ooglens is aangetast, gaat het gezichtsvermogen achteruit. Staar kan worden ontdekt door een opticien, maar die kan het niet behandelen. Daarvoor is een oogarts nodig.

Staar en het dagelijks leven

Tijdens het autorijden kan de last van staar groter worden. Koplampen van tegenliggers werken dan namelijk verblindend. Vooral in het donker is dat erg lastig. Of autorijden nog kan, wordt bepaald aan de hand van een gezichtsveldonderzoek. De optometrist of oogarts kan deze test uitvoeren. In het dagelijks leven zijn er meer dingen die de kans op staar enigszins kunnen vergroten, zoals langdurige blootstelling aan fel zonlicht. Het is daarom verstandig een zonnebril te dragen. Ook door gezond te eten, niet te roken en niet te veel te drinken, kan de kans op staar verminderd worden.

Droge ogen

Onvoldoende traanaanmaak of een te snel verdampende traanfilm zorgt voor uitdroging van het oogoppervlak. Hierdoor kunnen ogen
pijn doen (branden en steken), slijm gaan afscheiden en rood worden. Ook kunt u hierdoor wisselend wazig zien. Soms leidt uitdroging juist tot een teveel aan tranen. Deze worden in een reflex op de uitdroging geproduceerd. Deze reflextranen zijn meestal niet van een goede samenstelling. Hierdoor ontstaat een eindeloze herhaling van een uitdrogend oppervlak en opnieuw reflextranen die te snel opdrogen.

Oorzaken van droge ogen

Droge ogen ontstaan meestal door te lage traanproductie en/of een te snelle verdamping van de traanfilm. Verschillende factoren kunnen dit veroorzaken, waaronder:

 • Hogere leeftijd
 • Allergie
 • Hormonale of lichamelijke afwijkingen
 • Aandoeningen van de traanklier
 • Geneesmiddelen
 • Niet goed sluiten van het oog

Behandeling van droge ogen

Waar mogelijk zal de oorzaak van droge ogen behandeld worden. Als dit niet kan, zal geprobeerd worden de irritatie door uitdroging zoveel mogelijk te verminderen. Om bij een slechte traanfilm het oog weer vochtiger te krijgen, wordt vaak gestart met oogdruppels of ooggel. Als dit niet voldoende is, kan geprobeerd worden om de aanwezige tranen zo lang mogelijk vast te houden, bijvoorbeeld door een afschermende bril of door de traanafvoerkanaaltjes tijdelijk af te sluiten. Bij ernstiger gevallen kan het nodig zijn om andere medicijnen te gebruiken of de traanafvoerkanaaltjes permanent dicht te maken.

Contact

Hooikoorts, allergie en pollen

Hooikoorts heeft niets te maken met koorts of hooi. Vroeger werd echter gedacht dat de klachten ontstonden door het hooien. Hooikoorts is een seizoensgebonden vorm van allergie. Niet alleen graspollen, maar ook het stuifmeel van bomen, struiken, bloemen en granen leidt tot klachten. Planten zijn voor hun voortplanting afhankelijk van bestuiving met stuifmeel. Bij veel planten en bomen wordt dit door insecten van de ene naar de andere gebracht. Andere planten zijn voor bestuiving afhankelijk van de wind.

Op droge en zonnige dagen wordt stuifmeel in grote hoeveelheden in de lucht gebracht. Dan zijn de klachten het hevigst. Op regenachtige dagen nemen de klachten af omdat de pollen dan minder de kans krijgen om door de lucht te zweven. Het hooikoortsseizoen duurt ongeveer van februari tot en met september met een piek tussen april en juli, omdat dan de grassen bloeien. De meeste problemen worden veroorzaakt door grassen, berken, wilgen en hazelaars. Ook de weegbree en bijvoet produceren stuifmeel dat hooikoorts kan veroorzaken.


Plaatselijke allergische oogklachten kunnen goed met anti-allergische oogdruppels worden behandeld. Zo zijn er oogdruppels die u maar tweemaal per dag hoeft te druppelen, ’s morgens bij het opstaan en ’s avonds voordat u naar bed gaat. Deze werken preventief en zijn ook geschikt voor contactlensdragers. U kunt deze kopen bij een opticien.

Wat kunt u zelf doen?

 • Vastgeplakte oogleden kunt u losweken met een watje met gekookt en afgekoeld water
 • Gebruik geen make-up
 • Draag een zonnebril om uw ogen tegen fel licht te beschermen
 • Houd ramen en deuren gesloten, ook ‘s nachts (plaats desnoods een hooikoortsfilter of pollenhor, verkrijgbaar bij de medische speciaalzaak)
 • Let op uw weerstand: eet goed, slaap goed, beweeg en vermijd stress
 • Blijf op droge en stoffige dagen liever binnen
 • Luister naar het pollenweerbericht
Wij staan voor u klaar

Nachtblind

In het netvlies zitten staafjes en kegeltjes die met elkaar communiceren. De staafjes zorgen ervoor dat u in het donker kunt zien, de kegeltjes zorgen voor het zicht overdag. Als die communicatie tussen de staafjes, kegels en andere zenuwcellen niet goed verloopt, ontstaat nachtblindheid. De pupil reageert op de hoeveelheid licht van de omgeving en is klein bij daglicht en groot in het donker. Bij weinig licht is de pupildiameter noch groot noch klein. Ruimtelijke waarneming en het inschatten van afstanden worden dan moeilijker. Verhalen over een nachtbril met gele glazen zijn volkomen onzin. Een dergelijke bril geeft u geen beter zicht. Door de kleur worden de felle lichten gedempt en tegelijkertijd wordt dan uw zicht ook minder, hiermee wordt de nachtblindheid niet opgelost.
Het blauw licht spectrum van tv-schermen, van computers, mobiele schermen, lantaarnpalen, koplampen van auto’s met Xenon of led technologie, kunnen heel storend werken in het donker. Met name die zich in het bereik van 400-450 nm bevinden. Speciale glazen met Blue Zero UV 420 nm geven effectieve bescherming tegen licht en voorkomen schade aan de ogen. Ze geven rust en een contrastrijk zicht. Ze zijn geschikt voor iedereen.